21 de desembre del 2010

'JORNADA DE FECAFAMM –TERRES DE LLEIDA'

La coordinadora d’entitats de salut mental i adiccions, FECAFAMM- Terres de Lleida, va organitzar el dia 17 de desembre una jornada sobre el treball en xarxa dins l’àmbit de salut mental. En ella es van tractar temes referents a la millora de la salut mental.  

El treball en xarxa s’ha dut a terme a la ciutat de Lleida , i ha permès una interlocució directa amb l’Administració que ha estat essencial pel bon funcionament del sistema, per això és molt important la coordinació entre els diferents departament assistents (Acció social i ciutadania, Salut i Treball).
Des del Departament de Treball, es va remarcar el gran treball que s’ha fet fins el moment per la inclusió i/o inserció laboral de les persones que pateixen algun tipus de problemàtica derivada de malaltia mental. Cada cop hi ha més empreses que hi participen, tot i l’estigma que encara existeix per aquelles persones amb malaltia mental.
Aquest any s’ha pogut donar una inclusió de 1300 persones en empresa ordinària, impulsades des del Departament de Treball.
Per una altra banda, el Departament de Salut va comentar que les noves instal·lacions de Sant Joan de Déu portaran a Lleida una gran millora assistencial per aquest col·lectiu.
A més a més, està previst crear un CET amb servei de bugaderia, impulsat per Hospital Santa Maria, que rentarà la roba d’aquest mateix hospital i de l’Arnau de Vilanova , i que oferirà llocs de treball , exclusivament  a persones amb malaltia mental, degut a la dificultat d’aquestes persones per a trobar i mantenir un treball normalitzat.
El Director i president de  FECAFAMM (Federació catalana d’associacions de familiars i persones amb problemes de salut mental) Xavier Trabado va nombrar també el Premi Projecte d’Integració Social de la Creu Roja als Clubs Socials formants de la FECAFAMM; des d’aleshores els serveis de club han gaudit d’un bon reconeixement i a més a més, també han estat incorporats dins la Cartera de Serveis.
José Luis Gutierrez,  President de FEAFES (Confederació Espanyola d’ Agrupacions de Familiars i Persones amb Enfermetat Mental ) , que engloba 19 associacions i 273 entitats, va constatar que segons la OMS un 25% d’individus tindrà un trastorn mental al llarg de la seva vida, un milió de persones tenen avui en dia  algun tipus de trastorn mental greu a Espanya i més de la meitat de persones que tenen un trastorn mental, no són atesos de manera correcta. Segons informacions de la IMSERSO; Un 10% de tots els tipus de discapacitat, són per malaltia mental.
Va explicar també que l’últim any els trastorns mentals s’han incrementat un 7% i va vincular aquesta situació a l’angoixa que suposa en moltes persones la pèrdua de la feina. “Eren persones que ho portaven bé; moltes es trobaven en procés d’inserció laboral, però el fet de perdre la feina els ha comportat un desequilibri que acaba tornant a fer aflorar una patologia que estava neutralitzada”.
A Lleida, hi ha 8.000 persones diagnosticades amb una malaltia mental i, segons un estudi del departament d’Acció Social, a Catalunya pràcticament un 11% de la població pateix en un any algun trastorn mental. Entre aquests, el més freqüent és la depressió.
El president de FEAFES també va recalcar el deure de veure a la família com un recurs i un suport molt important per a l’afectat “Aquest és un agent de canvi i rehabilitació pel malalt i cal posar mesures per saber fer front a l’estrès que comporta tenir un familiar afectat”.
A més a més , el Pla Director de Salut Mental, va servir per unificar criteris  i al 2008 en una Convenció de la ONU es varen marcar uns principis generals, entre ells, el model mèdic rehabilitador, deixant de considerar a la persona inútil i permetent la seva integració. També cal remarcar que fins el 2012, s’estima que s’incrementin de manera significativa els recursos; clubs socials, centres de dia, CETS,etc.

Per acabar la jornada, es recalcà la necessitat de tenir una visió positiva, superar l’estigma i acabar d’una vegada per totes amb la baixa participació d’aquestes persones en la societat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada